Igehirdetés Biblia

Akarod-e Jézust követni? Nem csak úgy immel-ámmal, nem csak megszokásból, hanem valóságosan és igazán? Nem elég, ha csak szeretnéd követni Őt, akarnod is kell! Most Jézus Tőled kérdezi: akarsz-e engem követni? Eldöntötted-e, elhatároztad-e már, hogy Jézust akarod követni? Ha Jézust akarod követni, azon az úton kell járnod, amin Ő is jár. Nem követheted Jézust a széles úton haladva, hanem csak megváltottan élve! Csak akkor követheted Jézust, ha nem ragadsz bele a régi bűneidbe, ha megtisztult már az életed! Látják-e rajtad, hogy Jézus követője vagy? Meg kell tagadnod magadat, ha Jézust akarod követni. Jézus is megtagadta magát. Mindenben az Atya akaratát tette az első helyre. Megtagadni magad azt jelenti, hogy nem azt teszed, amit szeretnél, hanem amire Jézus indít! Ha így teszel, nem kell majd semmit utólag bánnod, hogy miért tetted meg. Meg szoktad-e kérdezni: Mit akarsz, hogy cselekedjem, Uram? Mit tegyek, mit mondjak, hova menjek és hova ne menjek? Akarsz-e az Ő uralma alatt élni? Akarod-e, hogy az övé legyen a döntő szó az életedben? Jézus nem fordult vissza a Golgotára vezető úton sem, hanem elment egészen a halálig. Ha Jézust akarod követni, te sem fordulhatsz vissza! Neki sem volt könnyű, de Ő kitartott egészen a célig. Neked sem könnyű, de ne add fel! Mindenre nemet kell mondanod, amire Ő is nemet mond! És mindenre igent, amire az Ő válasza is igen! Azt kell tenned, amit Ő tenne! Nem neked kell elől menned, hanem követned kell Jézust! Ne akarj előre sietni! Ne akard Őt elkerülni, vagy lehagyni! Hagyd, hogy Ő vezessen! Akarsz-e azon az úton járni, ahol Ő vezet téged? Rá tudod-e bízni egészen magadat?

Jézus azt mondta, hogy aki Őt akarja követni, az vegye fel a keresztjét. A Lukács evangéliumában ott van még az is, hogy minden nap. Csak akkor követed Jézust, amikor éppen ráérsz? Vagy mindig, minden nap? Krisztus követése kereszt hordozással jár együtt. A kereszt egy kegyetlen kivégző eszköz. A kereszthez veríték és megaláztatás tapad. Tágabb értelemben a kereszt az, amikor nem úgy alakul az életed, ahogy szeretnéd, ahogy előre elgondoltad. Amikor dédelgetett álmod szerte foszlik. Szűkebb értelemben pedig az a kereszt, ami abból következik, hogy Krisztus tanítványa vagy! Amikor nem szégyellsz róla bizonyságot tenni, amikor nem szégyelled Őt az emberek előtt. Milyen lelkülettel hordozod ezt a keresztet naponta? Zúgolódva? Fog-csikorgatva? Bele keseredve? Beletörődve? Vagy örömmel? Lehet, hogy nem értenek meg mások, esetleg bolondnak tartanak Jézusért, vagy kinevetnek. Ez a te kereszted, vedd fel, azaz hordozd el! Vállald Krisztus nevéért a gyalázatot örömmel! Ne méltatlankodj e miatt, és ne csüggedj el! Ne csak cipeld a keresztet, hanem engedd, hogy miközben hordozod a keresztet, közben megváltozzon az életed! Ha szereted az Urat, akkor örömmel tudsz áldozatot is hozni. Ha szereted az Urat, nem lesz ez teher a számodra érte. Ha Jézust követed, olyanná leszel, mint Ő. Voltak, akik elhagyták Jézust, vagy elutasították, vagy elárulták. De Ő tovább hirdette Isten országát és gyógyította a betegeket. Hirdesd Te is Isten országát és imádkozz a betegekért!

Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja – mondta Jézus. Milyen kemény szavak ezek! Mivel akarod kibiztosítani magadat? Anyagi javakkal? Egészséges életmóddal? E világi sikerekkel? Ezekkel nem tudod megmenteni az életedet! Csak Krisztussal tudod megmenteni! Ha rá bízod a életedet, azzal tudod megmeni magadat!

Mózes édesanyja, amikor kitette a fiát egy gyékény kosárban a Nilusra, akkor látszólag elvesztette őt. Valójában ezzel mentette meg az életét. Mint tudjuk, visszakapta. Nem azért tette ki, mert nem szerette, éppen ellenkezőleg. Amikor kitette, Istenre bízta, és ezzel mentette meg. Eszter királynő amikor bement a király elé hívatlanul, ezzel kockára tette a maga életét. De megmenekült, nemcsak ő, hanem a népe is! Eszter egy merész lépést tett, Isten pedig jóindalatúvá tette a királyt, és nem kellett meghalnia. Bízd rá magad Te is Istenre, és megtapasztalod, hogy Ő megment téged! Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelkében kárt vall? Mit ér a földi gazdagság, ha nincsen egészséged? Mit ér a sok elismerés, ha nincsen békességed? Mire mész azzal, ha feljebb jutsz a ranglétrán, de a családodban széthúzás van? Semmit nem használnak ezek, ha a lélek kárt vall, tudjuk jól a választ! A gyakorlatban azonban mégis szaladunk a pénz és a karrier után! Mintha ezek lennének a legfontosabbak. Pedig nem azok! A lélek a legfontosabb! Az üdvösség fontosabb, mint az egész világ! Nem az a baj, ha van pénzed. Az viszont már baj, ha úgy szerzed meg, hogy közben a lelked kárt szenved. Nem baj, ha boldog vagy, sőt, csak ne a szíved tisztaságát add fel érte! Dávid Betsabé miatt a lelkében kárt vallott. Utána így imádkozott: Add vissza nékem a te szabadításodnak örömét, és engedelmesség lelkével támogass engem. Élj úgy az anyagi javakkal, hogy közben ne szenvedjen kárt a lelked! Ne felejtsd el, semmit nem vihetsz magaddal a túlvilágra! Mindent itt kell hagynod! Ha ezt az igeverset, hogy - „mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelkében kárt vall?” - mindig magad előtt tartod, akkor mindig tudni fogod, hogy mit kell tenned! Mit tehetsz akkor, ha rájöttél, hogy a lelkedben kárt vallottál? Valaki igen magas árat fizetett azért, hogy a Te kárvallott életed az övé lehessen! Mert “nem veszendő holmin, aranyon, vagy ezüstön váltott meg bennünket az Isten, hanem drága véren, mint hibátlan szeplőtlen bárányén, a Jézus Krisztusén!” Ha elfogadod Jézus áldozatát, akkor a kárvallott életed megmenekül!

Hogyan lehetséges ez?

“Jézus pedig azoknak hitét látván, monda a gutaütöttnek: Fiam, megbocsáttattak néked a te bűneid.” olvashatjuk a Márk 2:5-ben. Odavittek egy gutaütött embert Jézus elé. A beteg nem szólt egy szót sem, nem kérte Jézustól a gyógyulását sem, csak feküdt mozdulatlanul. Mindenki azt várta, hogy Jézus majd meggyógyítja. Erre Jézus azt mondta: „Fiam, megbocsáttattak néked a te bűneid.” Mire megy ez az ember a bűnbocsánattal, ha továbbra is beteg marad? – gondolhatták sokan. Nem így vagyunk néha mi is? Sokkal inkább várjuk, hogy megoldódjanak az anyagi gondjaink, mint a bűnbocsánatot? Jobban szeretnénk, hogy Jézus meggyógyítson a betegségünkből, mint azt, hogy megbocsássa a bűneinket? De mire mész az egészséggel, ha nincsen örök életed? Mire mész a gazdagsággal, ha elkárhozol? Jézus mielőtt meggyógyította volna ezt a beteget, először megbocsátotta a bűneit. Ez fontosabb ugyanis, mint a fizikai gyógyulás. Ha a bűneid meg vannak bocsátva, akkor örök életed van! És ez a legfontosabb!

Ha rájöttél, hogy kárt vallottál a lelkedben, akkor kérjed a bűneid bocsánatát! Ha a bűneid meg vannak bocsátva, akkor megmenekültél!Comments

comments powered by Disqus