Igehirdetés Biblia

A Prédikátor könyvében a leggyakoribb szó a hiábavalóság, mégsem depressziós könyv. A földi élet és a hiábavalóság akkor igaz, ha kivesszük Istent a képletből. Miről szól az evangélium? 1. Krisztus meghalt az írások szerint 2. eltemették őt, 3. feltámadott az írások szerint. Krisztus meghalt a bűneinkért, megszabadít! Feltámadott: olyan jövőképem van, ami nem ér véget a sírnál, a halálnál. Az evangélium nemcsak arról szól, hogy megbocsáttattak a bűneim, hanem hogy érdemes élni és ez lelkesít! Van értelme újra elkezdeni futni a pályánkat! Jézus mondja: nálam nélkül semmit sem cselekedhettek. Angol fordítás szerint: a semmit cselekedhetitek. Lehet nagy dolgokat elérni, de az egyenlő a semmivel. Krisztusban lehet igazán nagy dolgokat elérni.

Prédikátor 11. fejezete: befektetési tanácsadás. 5 alapelv érvényesül: 1. Befektetés Vesd a te kenyeredet a víz színére, mert sok nap múlva megtalálod azt. Salamon idejében kockázatos vállalkozás volt a tengeri szállítás. Arról szól ez a vers, hogy fektessél be. A Biblia tele van a sáfárság gondolatával! Befektetői szemléletmóddal éljük az életünket. Kenyeredet vesd a víz színére, oszd föl 7 vagy 8 részre, mert nem tudod, melyik sikerül. Az életedet, idődet oszd fel: kávézás során értékes beszélgetések folyhatnak. Négyszáz forintért vehetek bambuszt, amiből csak idő és gondozás kérdése, hogy erdő legyen, vagy Nutellát, amit fél perc alatt megeszek. Talentumok példázata: kezedbe adtam értékeket, családodat, fizetésedet, neked kell gazdálkodni. Csak fogyasztó vagyok, vagy befektető is?

  1. Józanság Vegyem figyelemben, hogy az életben vannak törvényszerűségek. Vannak dolgok, amikre várni kell: a sűrű felleg is időbe telik, amíg összegyűlik, hogy eső legyen. Ahova leesik a fa, az ott is marad, vannak dolgok, amiket el kell engedni.

  2. Bátorság Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet. Kézzel vetettek és a szél máshova fújhatta a magot. Esőben nem aratnak, mert megázik a mag. Bátorsággal élni az életünket, kockázatvállalással jár. A bátorság és a józanság ha együtt van, akkor az nem vakmerőség.

  3. Hit
    Ha nem hiszem, hogy kikel a búza, akkor nem vetem el. Hiszel abban amit csinálsz.

  4. Bizalom és szorgalom Nem tartunk mindent kézbe, nem ismered a szél útját, éppúgy nem ismered Isten munkáját. Meg kell tenni, ami rajtunk áll, a többit odateszem Isten kezébe: hittel, bizalommal és alázattal. Mikor jól megy a dolgom, tudom, hogy nem mindig lesz így. Amim van az ajándék, nem az enyém, hanem Istené. Alázat, nem azt jelenti, hogy kevesebbet gondolok magamról, hanem azt, hogy kevesebbet gondolok magamra. Isten Igéje alázatra tanít, örüljünk a fényes napoknak, de gondoljon az ember arra, hogy sok sötét nap is lesz. Ne vegye el az eszünket a siker. Élni kell örömmel, de úgy, hogy tudd, hogy el kell számolni. Mit kezdesz az időddel, a pénzeddel? Befektetői szemléletmóddal, már erdő van körülötted. Hiszem, hogy Isten velem van! Maradj alázatban!

Kérdés: Mi a különbség a költség és a befektetés között?Comments

comments powered by Disqus