Melkisédek

Zsidókhoz írt levél 7, 11-28

Igehirdető: Marti

Sorozat: Zsidókhoz írt levél

Topics: #fordítás

Dátum: November 12, 2023

Melkisédeknek nem ismert a származása, nem ismertek az elődei, vagy az utódai. Jézus Júda törzséből való volt, tehát nem a felmenői alapján tartott igényt a papságra, hanem az örök élet ereje szerint. A zsidó keresztényeknek el kellett magyarázni, hogy Jézus hogyan lehet pap, ha nem Lévi törzséből, nem Áron családjából származik. A zsidó gondolkodásban ugyanis a papság egyértelműen a Lévi törzséhez kötődött, és a szolgálat apáról fiúra szállt. A lévita papok tehát nem a jellemük alapján lettek papok, hanem a származásuk alapján. A Lévi törzséből származó papok azonban nem tudták tökéletesen betölteni a szolgálatukat. Ezért hangsúlyozza a Zsidókhoz írt levél írója a Messiás főpapságáról szóló ószövetségi próféciát a 110. zsoltárból: „Te pap vagy örökké, Melkisédek rendje szerint.” Ha a lévita papság tökéletessé tudna tenni, meg tudna változtatni, akkor nem beszélt volna a zsoltáros már előre egy másik, a Melkisédek rendje szerinti papságról. Az ószövetségi papság helyét átveszi egy nagyobb, egy teljesebb, egy igazi papság. Jézus nagyobb az ószövetségi papoknál, nagyobb Melkisédeknél, egyedülálló főpap. Jézus meg tud változtatni téged belülről, hogy közösséged lehessen Istennel. Jézus nem mástól vette át a főpapságot, és nem is adja tovább senkinek. Ő az örökkévaló főpap, Akinek a papságának nincsen vége, és neki nem is kell senkire átruházni a papságot.

A törvény erőtlen, nem tesz alkalmassá minket arra, hogy azt cselekedjük, ami jó. A törvény nem tesz tökéletessé. A törvény az ember javát szolgálná, ha be tudnánk tartani. Segítene célba érni, ha tudnánk szerinte élni. Ugyanúgy, mint ahogy az útkereszteződésnél a piros lámpa. Ha időnként meg is állít, mégis azt segíti, hogy célba érjünk. Csak az a baj, hogy lehetetlen Mózes törvényeit tökéletesen betartani. Ha vétünk akármelyik pontja ellen, az egész ellen vétünk. A törvény haszna, hogy megmutatja, hogy bűnösök vagyunk. Jézus viszont megszabadít a bűntől! Nekünk tehát nem a törvény megtartása által van üdvösségünk, hanem a Krisztusba vetett hit által ingyen, kegyelemből.

Jézus által Isten elé járulhatunk. Ő mindenkor esedezik értünk az Atya előtt. Úgy képvisel minket, ami az Atya tervei és céljai szerint való. Milyen nagy kiváltság, hogy Jézus maga imádkozik értünk a mennyben! Jézus nagyon jól tudja, mit jelent embernek lenni. Tudja, hogy milyen érzés a fájdalom, vagy, hogy milyen érzés éhezni, vagy fázni, vagy egyedül lenni. Ő jól ismeri a nehézségeidet, amikkel küszködsz, és a terheidet is, amiket már rég óta cipelsz. Ő meg akar szabadítani Téged! Mindent tud rólad, és mégis szeret. Tudja azt is, hogy milyen a kísértés, mert Ő is megkísértetett, és Ő az, Aki tud is segíteni Neked a kísértések idején is! Akkor is, amikor nem látsz kiutat, amikor összecsapnak a fejed fölött a hullámok. Hozzá teljes bizalommal fordulhatsz bármikor! Ő nem mond le rólad! Felsegít, ha elestél és küldetést ad! Ott van veled. Ő a tökéletes főpap, Aki nem követett el semmi bűnt. Az ószövetségi főpapok nem voltak különbek másoknál, ugyanolyan bűnösök voltak, mint a többi ember. Ezért először magukért is áldozatot kellett bemutatniuk. És újból és újból meg kellett ismételniük az áldozat-bemutatást. Mivel a papok halandók voltak, így papi tevékenységük a halálukkal véget ért. Jézus pedig éppen a halála által lett tökéletes főpap, hiszen úgy mutatta be az áldozatot, hogy önmagát adta áldozatul értünk. Mivel az ószövetségi papok nem voltak tökéletesek, Isten eltervezte, hogy tökéletesre cseréli őket, bűntelenre, a saját egyszülött Fiára. Mivel az Ószövetség nem tudta megtörni a bűn hatalmát az emberek életében, ezért az Ószövetséget felváltotta az Újszövetség. Ezért jött el Jézus közénk, hogy megtörje a bűn hatalmát.

Az Ószövetség idejében, ha valaki vétkezett, hoznia kellett egy bárányt. A bárányt megölték, és kifolyt a vére. A bárány halt meg a bűnös helyett. Pedig nem a bárány lopott, nem a bárány hazudott, nem a bárány volt zsémbes, nem a bárány volt erkölcstelen. Mégis meg kellett halnia a bűnös ember helyett ártatlanul. Jézus maga volt a bárány, az Isten Báránya, Aki odaállt a helyünkre, és magára vállalta a minket megillető büntetést. Jézus tehát maga volt az áldozat és a pap is egy személyben. Jézus egyszeri áldozatával tökéletes elégtételt szerzett. Az Ő áldozatát nem kell megismételni. Egyetlen áldozata elégtétel minden általunk elkövetett bűnre. Ezt a megoldást Isten rendelte, ez volt Isten terve, és Jézus önként vállalta értünk. Jézus nem bánta meg, hogy helyetted is Őt ostorozták meg, és Őt köpték le és Őt feszítették keresztre. 2000 évvel ezelőtt minden bűnt, amit Te követtél is el, Jézus felvitte a keresztfára! Mert annyira szeretett! Ha odaborulsz úgy a golgotai kereszt alá, hogy őszintén azt tudod mondani, „Isten légy irgalmas nekem, bűnösnek”, utána ujjongva, szabadon mehetsz majd tovább, mert Ő megbocsát! Jézus azért halt meg, és azért támadt fel, hogy szabadulást adjon Neked! Jézus áldozata tökéletesen elég. Csak el kell fogadnod. Jézus áldozata eltörli a bűnöket, Általa van üdvösségünk, és a bűn nem vádolhat többé! Általa lehet kapcsolatunk Istennel! Általa szabadok lehetünk! Általa van elengedve miden tartozásunk! Ragadd meg a kegyelmet, és élj ezután megszentelt életet! A méltatlanul elnyert kegyelem nyomán legyen győztes, és gyümölcsöző az életed!

Jézussal véget ér az ószövetségi papság szerepe. Az ároni papságot felváltotta Jézus Krisztus papsága, a Messiás papsága. Az ószövetségi papok arra voltak rendelve, hogy kapcsolatot létesítsenek az élő Isten és a bűnös ember között. Jézus tökéletesen betölti a főpapi szerepet. Jézust maga Isten bízta meg, hatalmazta fel erre, mint ahogy Áront és a lévitákat is Ő rendelte a papi szolgálat végzésére. „Megesküdött az Úr, és nem bánja meg; te pap vagy örökké.” Vagyis Isten felkente Jézust, és ezt nem lehet már megváltoztatni. Az Újszövetségben az ószövetségi áldozatokat felváltotta Jézus egyetlen, tökéletes áldozata. Ő az, aki örökre üdvözíteni tud. Nem csak akkor, amikor minden jól megy, amikor átéled a csodáit, amikor megújít, hanem akkor is, amikor éppen nehézségeken mész keresztül, vagy amikor még mindig nem kapod meg azt, amire már régóta vársz. Ő kézben tartja a dolgokat. Bízz benne! Azzal, hogy Ő kimondta a kereszten, hogy „Elvégeztetett!” végérvényesen kifizette minden tartozásodat. Örökre tied lehet az üdvösség, ha elfogadod. Bemehetsz a Szentek Szentjébe, mint Isten megváltott gyermeke!

Kérdések:

  • Tudsz-e akkor is örülni annak, hogy üdvösséged van, amikor éppen nehézségeken mész keresztül?
  • Meg szoktad-e köszönni Istennek, ha néha megállít is, de mindenképpen azt szeretné, hogy célba érj?
  • Hálás vagy-e azért, hogy noha Jézus mindent tud rólad, mégis szeret és esedezik érted a mennyben?