Zsidókhoz írtlevél 12, 14-28

Zsidókhoz írt levél 12, 14-28

Igehirdető: Marti

Sorozat: Zsidókhoz írt levél

Topics: #fordítás

Dátum: Március 10, 2024

Békesség és szent élet nélkül senki sem láthatja meg Istent. Sokkal jobb békében élni, mint civakodások, veszekedések, háborúságok között. Éppen ezért van úgy időnként, hogy a békesség kedvéért némely dologban inkább engedünk, minthogy szilárdan kitartanánk a meggyőződésünk mellett. Nem helyes azonban, ha a bűnnel szemben is engedékenyebbé, megalkudóvá válunk a békesség kedvéért! Áron borjút készített, amikor a nép bálványt kért tőle. Áron engedett a nép kérésének a békesség kedvéért. Ennek az lett a következménye, hogy háromezren meghaltak a nép közül! Te miben engedsz inkább a békesség kedvéért, minthogy megállnál inkább a szentségben? Sidrák, Misák és Abednégó inkább vállalták a tüzes kemencét, de nem alkudtak meg! Nekik fontos volt, hogy hűségesek maradjanak Istenhez!

Mindenki iránt békességre kell törekednünk. Vannak, akik nem teszik próbára a békességünket, míg mások könnyen kihoznak a béke tűrésünkből. Törekednünk kell a békességre, de nem kell mindenáron. Jézus törekedett a békességre, de a galamb árusokat kiűzte a templomból és felforgatta a pénzváltók asztalait. Amikor Jézus korbácsot ragadott, és megtisztította a templomot, nem az egyes emberekre haragudott, hanem azt tartotta szem előtt, hogy a templom az imádság háza, és nem szabadna másra használni. „Ha lehetséges, amennyire rajtatok áll, minden emberrel békességesen éljetek.” Róm. 12, 18 Lehet olyan eset, amikor nem rajtunk áll a békesség. De mindig törekednünk kell rá, akkor is, ha nem lehetséges. „Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.” Máté 5,9 Ha nincs békességed, kérjed az Úrtól azt a békességet, amit csak Ő tud adni, ami nem olyan, mint amit a világ adhat. Az Úrtól kapott békesség akkor is megmarad, ha sértegetnek, ha megaláznak, vagy megbántanak. Ismered-e ezt a békességet? Jézus a kereszten olyan béketűréssel viselte a gúnyolódást, hogy az ott jelen lévő százados is azt mondta, hogy „ez az ember igaz volt.” Luk. 23, 47. Tőle békességet kaphatsz akkor is, ha körülötted éppen vihar tombol. És ezt megláthatják a körülötted élők is! A békességed kulcsa a Jézussal való kapcsolat. Ha Jézussal helyreáll a kapcsolatod, akkor betölt az Ő békessége is! Igazi nyugalmat és békességet csak Jézusnál lehet találni! Ha tudod, hogy helyed van a mennyben, akkor békességed lehet már itt a földön! Ha tudod, hogy a bűneid meg vannak bocsátva, akkor nincs okod az aggodalomra, mert Jézus az Ő drága vérén megváltott Téged! A békességhez vezető út ma is a golgotai kereszt alatt vezet keresztül.

A békesség a Lélek gyümölcse. Gal. 5, 22 A Te életed fáján terem-e a Lélek gyümölcse, a békesség? Tüskebokor vagy, vagy gyümölcsfa? Az, hogy mit terem az életed, sokat elárul rólad! A békességed nem a körülményektől függ, hanem a szíved állapotát tükrözi. Ha Jézust befogadtad a szívedbe, és engedsz a Szentléleknek, akkor megjelenik a Lélek gyümölcse, a békesség is az életedben. A békesség nem azt jelenti, hogy nincsennek nehézségeid, hanem azt, hogy bízol Istenben, Aki ismeri minden problémádat, és veled van, bármi is kerüljön az utadba.

Törekednünk kell a szent életre. Oda kell szánnunk az életünket Istennek! A szent ember Isten számára van elkülönítve. A szent ember tiszta erkölcsileg, távol tartja magát minden gonoszságtól, és bűntől, mind attól, ami nem egyezik Isten elvárásaival, és azt cselekszi, ami jó. Mindig Isten jelenlétében él, és az Ő tetszését keresi. Isten szent. A szent Isten tőlünk is szentséget vár! A megszentelődést a Szentlélek munkálja bennünk. Magunktól nem tudunk megváltozni! De Jézus új szívet tud adni, amely Ő érte ég, mert Ő ezért halt meg! A szent Isten meg tud szentelni Téged is! Jézus meg tud szabadítani a szentségtelen életedből, hogy Istennek élhess, ha akarod! Hiszed-e, hogy ez megtörténhet? Szeretnél-e szent lenni, vagy nem tartod kívánatosnak a szentséget? Isten kiválasztott Téged is, hogy Neki élj!

A keserűség élvezhetetlen. A zsidó nép Márában keserű vizet talált, amely ihatatlannak bizonyult. A keserűség mérgez és terjed. A keserűség fertőz! Ha keserű vagy, akkor a körülötted lévők is megfertőződnek! A keserűséged tehát nem magánügy, hiszen másokra is hatással van! Ha folyton csak panaszkodsz, akkor ne csodálkozz azon, hogy nem szeretnek a közeledben lenni. A keserű ember nem tud semminek örülni, csak azt látja, hogy mi az, ami nincs. Hiányzik az életéből a hála a jó dolgokért, amiket eddig kapott. Mindig csak aggódik valami miatt. Nincs békessége. A keserű ember nem tud hinni Isten ígéreteiben, a reménytelen helyzetekben nem tud Istenre hagyatkozni, nem tud bízni Benne. Jób bízott Istenben, ezért tudta elfogadni azt, ami a szeretteivel történt. Nem lett keserű a veszteségei miatt, hanem békességet kapott. A szent ember nem keserű! A szentség nem fér össze a keserűséggel!

Ézsau parázna és istentelen volt, aki a földi élvezeteket helyezte előtérbe a mennyeiekkel szemben! Hűtlen és könnyelmű volt. Nem értékelte igazán az elsőszülöttséggel együtt járó áldást, hanem könnyen lemondott róla. Neki fontosabb volt egy tál lencse. Nem vagyunk néha mi is ilyenek, akik hátrébb soroljuk a lelki értékeket, mint a földi dolgokat? Pedig Isten áldása nélkül nem lehet teljes az életünk! Törekednünk kell arra, hogy ne csak a testi szükségleteink legyenek kielégítve, hanem a lelkiek is! Később Ézsau rájött, hogy ostobán cselekedett, amikor eladta elsőszülöttségi jogát, de már túl későn jött rá erre. Sírt, de már nem kaphatta meg az atyai áldást és az azzal járó kiváltságokat. Most még van lehetőségünk arra, hogy őszintén megbánjuk, ha nem vettük igazán komolyan a lelki dolgokat. Most még van lehetőségünk bocsánatot kérni. Ha megtesszük, újra helyreáll a kapcsolatunk Istennel, és áldása kíséri az életünket.

„legyünk hálásak” Mindenekben hálákat adjatok!” 1 Thes. 5, 18 Lehet, hogy sok mindenért hálásak vagyunk, de hogy mindenben, mindenkor hálásak legyünk, az már nehezebb. Nem könnyű hálásnak lenni a nyomorúságok között, amikor valami veszteség ér, amikor valami nagyon fáj, de megéri! A hálaadás által megújulunk, új erőt kapunk, feléled a hitünk. Jézus hálát adott mielőtt megtörte a kenyeret. Utána elfogták, megkínozták, és keresztre feszítették. Jézus még ilyen helyzetben is tudott hálát adni. Mi azért szoktunk hálát adni, amit már megkaptunk. Jézus már hitben látta a megváltást, és ezért tudott hálát adni. Lehetsz Te is hálás azokért is, amikkel kapcsolatban még csak ígéreteid vannak. Ha igazán hiszed, mielőtt beteljesednének az ígéretek, már előtte hálát adhatsz értük. Ha megelőlegezed ezt a bizalmat az Úr felé, akkor eltűnik az aggódás, a kilátástalanság és a reménytelenség. Valaki bizonyságot tett arról, hogy amikor utolsó forintjaikat is odaadták az Úr szolgálatára, és hálát adtak azért, hogy az Úr gondoskodni fog róluk, megtapasztalták, hogy a hálaadásban erő van. Két hétig minden nap jött hozzájuk valaki. Ki ezt, ki mást hozott, és jobban éltek abban a két hétben, mint előtte. Utána pedig kaptak pénzt is. Neked vannak-e ilyen megtapasztalásaid, hogy tudtál hálát adni a kilátástalanság ellenére, és átélted a szabadítást?

A mai üzenet a számodra röviden összefoglalva: Törekedj a békességre és a szentségre! Ne légy keserű, hanem hálás!

##Kérdések:

  • Mi terem az életed fáján, békétlenég vagy békesség?
  • Kívánatosnak tartod-e a szentséget, szeretnél-e szent lenni?
  • Tapasztaltad-e már, hogy amikor tudtál hálát adni a kilátástalanság ellenére is, átélted a szabadítást?