Ámos 5

Ámos 5

Igehirdető: Marti

Sorozat: Ámos

Topics: #fordítás

Dátum: Június 30, 2024

Ámos egyszerű pásztor volt. Nem volt sem pap, sem pedig hivatásos próféta. Isten mégis elhívta arra, hogy szócsöve legyen, hogy továbbítsa az Ő üzenetét népének. Ámos csak egy pásztor volt, de ugyanakkor az élő Isten szolgája is. Ennél többet nem is kívánhatott volna. És Ámos engedelmeskedett az elhívásnak. Lehet, hogy Te sem végeztél teológiát, és csak egy egyszerű embernek tartod magad. Lehet bármilyen foglalkozásod, Isten Téged is tud használni! Ne gondold, hogy alkalmatlan vagy! Isten eszedbe juttatja az éppen megfelelő szavakat. Isten még az olyan egyszerű embereket is, mint Te, tud használni nagyszerű feladatokra, ha engedelmes vagy! Ha Isten elhív az Ő szolgálatára, akkor Ő alkalmassá is tesz arra, hogy el tudd végezni, amit rád bízott. Hiszed-e ezt? Vagy inkább kifogásokat keresel, amikor Isten valamilyen üzenettel küld valakihez? Isten kegyelme, hogy támaszt prófétákat, akik tolmácsolják az Ő üzenetét. Isten hűséges, és nem akar lemondani népéről. Istenük akar maradni, és azt akarja, hogy ők az Ő népe legyenek. Fogadd tehát örömmel, amikor megint valamiben az Úr, mert ez azt jelenti, hogy még nem mondott le Rólad! Tekintsd ajándéknak a prófétai üzenetet! Ne csak azokat az üzeneteket szemezgesd ki, amik tetszenek és kellemesek! Próbáld megérteni a teljes üzenetet, akkor is, ha fájdalmas és kemény! A próféták maguk is emberek, akiknek szintén szükségük volt a helyreállításra, és ezért hitelesen tudják hirdetni a megújulás szükségességét. A próféták meg tudnak indulni a gyarlóságokat látva, és oda tudnak állni a bűnösök mellé a harcaikban. Nem törnek pálcát a bűnös felett, hanem segítenek neki a megszentelődésben.

Amikor Isten Ámost az északi országba küldte, akkor még viszonylag jól ment a soruk. Második Jeroboám uralkodása idején virágzott a gazdaság és békében éltek. Látszólag rendben voltak a dolgok, azonban ez csak látszat volt. A gazdagok azt gondolták, hogy az ő kezük szerezte a gazdagságot, és eszükbe sem jutott, hogy Isten adott erőt a munkához. Eszükbe sem jutott, hogy köszönetet mondjanak Istennek. Pedig az Ő áldása nélkül nem jutottak volna semmire. Nem volt már olyan a kapcsolatuk az Úrral, mint régen. Isten hosszan tűrt, és várta, hogy megtérjenek, de nem tértek meg és ezért jött az ítélet. Nem volt menekvés, lejárt a türelmi idő.

Ninive lakói megtértek Jónás prédikációjára, és Isten nem hajtotta végre az ítéletet rajtuk. Bárcsak bennünk is meg lenne a készség arra, hogy engedjünk mindig Isten üzenetének!

Ámos prófétának nem volt könnyű dolga. Ítéletet kellett hirdetnie, ami egyáltalán nem volt népszerű feladat akkor sem, és ma sem az. Ámos először a környező népek fölött mondott ítéletet, de utána a választott nép fölött is. Lehet, hogy addig, amíg mások bűneit ítéli meg Isten, addig igazat adsz Neki, de mit teszel akkor, amikor rád kerül a sor? Isten népe elfordult Istentől, nem hallgattak a szavára, idegen isteneket imádtak, és elfeledkeztek a küldetésükről, amit Istentől kaptak. Kíméletlenül bántak a szegényekkel, elnyomták és nyomorgatták őket. Isten figyelmeztette őket, hogy változzanak meg, hogy térjenek meg. Mert Isten nem akarja a bűnös halálát, hanem, hogy megtérjen és éljen. Isten kegyelmes. Mielőtt végrehajtaná az ítéletet, előbb figyelmeztet, mert nem vagy közömbös a Számára. Mit teszel akkor, amikor Isten tükröt tart eléd, amikor megítél, amikor rámutat a bűnödre? Hogyan fogadod Isten küldöttét? Meglátod-e a küldött mögött azt az Istent, Aki az üzenetet küldte? Isten a javadat akarja, nem akarja a halálodat, mert Ő annyira szeret Téged, hogy meg akar menteni, és felkínálja Neked is a szabadulás útját. Ha elhagyod a bűnös dolgokat, és bocsánatot kérsz Istentől, akkor a kegyelemével vesz körül Téged. Isten lehetőséget ad Neked az újrakezdésre, és ez valódi csoda!

Ámos próféta felragyogtatta Isten nagyságát, amikor arról beszélt, hogy Ő teremtette a fiastyúkot és a kaszáscsillagot. Isten olyan hatalmas, hogy bármit megtehet. Ha tudjuk, hogy kicsoda a mi Istenünk, akkor ennek megújulásra kellene ösztönöznie minket.

Vannak, akik azt gondolják, hogy Isten örökre elfordult Izráeltől, pedig ez nem így van. A teljes Szentírás tükrében tudjuk, hogy Isten az utolsó időkben újra munkálkodni fog bennük, és magához vonja őket. Isten a bűneik ellenére is hívja magához a népét, hogy megmenekülhessenek az ítélettől. Isten Téged is szeretettel hív magához, mert azt akarja, hogy Te is meg legyél mentve!

Engem keressetek, és éltek! Az Úr arra bíztat, hogy keressük Őt, mert meg lehet Őt találni! Mindannyiunknak szükségünk van Istenre. Ha Őt nem találtuk meg, akkor lehet bármink, mégis éppen az hiányzik, amire a legnagyobb szükségünk lenne. Az Úr nem küld el Téged sem, ha Őt keresed. Ő az élet forrása. Te miért keresed az Urat? Mit vársz Tőle? Ha élni akarsz, akkor keresd az Urat!

Isten megveti a mi istentiszteletünket is, ha nincs meg az összhang a hétköznapi életünk és a vallásosságunk között. A felszínes vallásosság önmagában semmit nem ér. Ne csak szavakkal prédikáljunk, hanem az életünkkel is! Hiába áhítatoskodunk vasárnaponként, ha a hétköznapjaink Isten nélkül telnek. Legyen az egész életünk igazi istentisztelet! Jézus a golgotai kereszten elszenvedte helyettünk az ítéletet, így nekünk már nincsen többé kárhoztató ítéletünk!

Ámos jövendölése szó szerint beteljesedett mintegy 40 évvel később. Szamáriát az asszír seregek i. e. 722-ben megostromolták és elfoglalták, a lakóit pedig Damszkuszon túlra vitték száműzetésbe.

A tanulság nekünk mindebből az, hogy ne vessük meg Isten törvényét, ne nyomjuk el a szegényeket, ne legyünk erkölcstelenek, vagy bálványimádók! Legyen összhang a vallásosságunk és a hétköznapi életünk között! Ha valami bűnt követtünk el, akkor forduljunk Istenhez bocsánatért, hogy irgalmat nyerjünk! Keressük az Urat, amíg megtalálható, hogy éljünk!

Kérdések:

Be tudod-e tölteni prófétai szerepedet a szeretteid között?

El tudod-e fogani a testvéredtől kapott prófétai szót?

Megvan-e az összhang a vasárnapjaid és a hétköznapjaid között?