Ámos 7

Ámos 7

Igehirdető: Balázs

Sorozat: Ámos

Topics: #fordítás

Dátum: Július 14, 2024

Szükségünk van bátorításra. Ne veszítsük el a bizalmunkat!

5 látomást adott az Úr Ámosnak. Az első 3 a sáskajárás, a mennyből alászálló tűz, és a mérő ón. Sáskajárásról volt szó már Mózesnél is, ez volt a 8. csapás. Joel prófétánál is megjelenik. Hatalmas természeti katasztrófa. Nem volt honnan pótolni, amit a sáskák megettek. Miért? A nép hűtlen, és Isten meg akarja érinteni a népet, hogy Hozzá térjen. Isten nem akarja elpusztítani a népét. Ő nem örül a bűnös halálának. Figyelmeztetni akarja őket. Van rosszabb is annál, mint hogy nincs mit enni: ha a bűneimben maradok. A nehézségnek a Te életedben sem örül Isten. Fáj Neki a hűtlenségünk. Ő irgalmas. Ez az irgalom válasz a próféta közbenjárására. Sokszor nem érezzük fontosnak a közbenjárást. Pedig üdvösség-szerző ereje van. Ne becsüljük le! Hordoznunk kell másokat!

A 2. látomás a tűz. Isten szentségét fejezi ki. Isten meg akarja ítélni a népét, de enged a próféta kérésének. A választott nép tanúságot tud tenni arról, hogy Isten nem kegyetlen. Ábrahám is alkudozott Istennel Sodomával és Gomorával kapcsolatban.

Mérő ónt építkezésnél használták. Egy kötél végére erősített nehezékkel megnézték, hogy függőleges-e a fal? Mit jelent az, hogy mérőónt hoz Isten a népének megmérésére? Nem áll el attól, hogy használja. Nem vonja vissza, hogy megítéli a népét. Ő az Úr. Figyelmezteti a népét. Jön az ítélet. Mérce a törvény. Minket is meghív az Úr. A tanítványai vagyunk, küldetést kaptunk Tőle. Építsük az Ő országát, hirdessük az evangéliumot, és az Ő szeretetét! Nem különb a tanítvány a mesterénél. Ámos sem válogathatta meg, hogy mit mond a népnek. Mi sem válogathatunk abból, amit ránk bíz az Úr! Nem hirdethetünk mást! A másik ember üdvösségét szolgálja az üzenet. Alázatra hív. Meg kell tanulnunk, hogy nem mi kerülünk előtérbe, Jézust kell hoznunk! Nem a saját dicsőségemet keresem, hanem Istenét. Nem emberek kegyét kell keresnünk! Irgalmas szívűnek kell lennünk! Fontos jellemzője a tanítványnak a bátorság. Isten tanúi nem haboznak megtenni, amit Isten kér. Nem test és vér ellen van küzdelmünk. Ma is szellemi harcban állunk. Jézus bátorít és figyelmeztet. Mint bárányokat küld a farkasok közé. Gyűlöletesek lesztek mindenki előtt, de bízzatok, mert én legyőztem a világot. Elküldi a bátorság lelkét. Nem magunktól kell bátornak lennünk. Lesznek nehézségek, de Jézus ilyenkor is velünk van. Ilyenkor van leginkább velünk. Ahol a mi erőnk véget-ér, ott kezdődik Istené. Elég néked az én kegyelmem (2 Kor. 12, 9).